Metodologies

Com treballo?

Des de la paraula i des del cos, depenent de la situació i la persona.

L’objectiu de l’acompanyament és el de prendre consciència del propi procés i poder així transformar les situacions si ho requereixen.

I tot això a partir de diferents metodologies però sempre sota la mirada de Treball de Processos:

Psicologia Orientada a Processos o TREBALL DE PROCESSOS

Aquest és el paradigma que actualment ressona a la meva vida, i és sota el paraigües que he decidit emparar la diversitat de formacions artístiques i terapèutiques que he anat experienciant en els últims 10 anys .

Treball de Processos és un paradigma i metodologia que neix de la psicologia jungiana en els anys 70-80’s, de la mà d’Arnold Mindell, analista junguià i físic. Mindell, al costat del seu grup d’estudiants, investiguen en comunitat el desenvolupament de la teoria i pràctica de Treball de Processos. Com Mindell ho defineix, Treball de Processos és l’art, la ciència i la psicologia de seguir la naturalesa dels individus, comunitats i ecosistemes.

És un model que integra i utiliza diverses fonts (Jung, Gestalt, xamanisme, Taoisme, PNL…) amb l’objectiu de facilitar la transformació i el creixement tant individual com col·lectiu.

És una “pràctica de consciència” multinivell i multicultural que dóna suport a individus, relacions i grups per descobrir-se a si mateixos. I té aplicacions en psicoteràpia, lideratge, coaching, medicina, política, art i treball organitzacional.

Treball de Processos es centra en desenvolupar un estat de consciència, ajudar a les persones a adonar-se de com perceben i viuen les seves experiències, aprendre a ampliar el seu enfocament i descobrir informació nova o marginada, i que conseqüentment, limita la seva capacitat de resposta. Sovint en el problema està la solució, la dificultat és allò que ens ofereix l’oportunitat per despertar els nostres majors dons.

Des d’aquest paradigma, creiem en la saviesa oculta de les parts marginades i pertorbadores del nostre ésser, relacions i entorn, que tendim a excloure o voler fer desaparèixer. I utilitzem diferents formes de desplegar aquestes experiències per revelar la seva saviesa, interioritzant les diferents parts i escoltant els seus missatges, per promoure la integritat del sistema.

L’objectiu d’aquesta metodologia és seguir el fluxe del procés, la pròpia naturalesa, i com a través de seguir els senyals de l’experiència i permetre-les, podem revelar un missatge en aquestes, ja siguin a partir d’addiccions, pertorbacions, conflictes, símptomes… En tenir una nova comprensió del missatge més profund, l’experiència canvia permetent a la persona estar més aprop de la seva essència, i trobar maneres de canviar elles mateixes i el món que els envolta.

Altres metodologies o coneixements amb els que treballo per complementar l’acompanyament son amb l’Art-terapia, Dansa moviment Terapia,  la Kinesiologia Holistica & Emocional, les constel·lacions sistèmiques, les Flors de Bach, Terapia Breu Estratègica,…tot depenent del cas, sitaució i interès de la persona.

Què és la KINESIOLOGIA holística?

És un sistema de comunicació i lectura del cos, que permet obtenir informació de les memòries corporals  a través d’un test muscular que permet investigar causes i solucions dels desequilibris en els diferents camps: energètic, emocional, bioquímic (infeccions, mancances de nutrients…) i estructural (contractures musculars vèrtebres…). Amb aquesta informació, descobrint els desequilibris, el propi cos de la persona marcarà la línia o camí a seguir segons les pròpies necessitats, per aconseguir  l’equilibri i una salut integral.

Des de la Kinesiologia es treballa a camilla i utilitzo diferents tècniques com la reflexologia, les flors de Bach, punts de medicina xinesa, bioenergètica… així com també he incorporat l’Artteràpia, DMT, … oferint el màxim d’opcions per tal de retornar  el cos a l’estat d’equilibri més apropiat per la persona.

I la kinesiología Emocional?

És la Kinesiologia en la que m’he especialitzat, ja que sento que és una eina molt potent amb la qual es pot treballar tot tipus de dificultats o problemàtiques físiques o emocionals, ja que sovint arribem a que l’arrel d’un desequilibri ve d’un conflicte emocional no resolt. Amb la Kinesiologia també potenciem estats desitjats, donant suport a la progressió o evolució de l’individu en la millora de les seves capacitats i comportaments, millorant així el seu estat físic i de consciència.

És recomanable per qualsevol tipus de malaltia, bloqueig, dificultat per encarar algun tema,…

ARTTERAPIA o mediació artística:

És un procés d’acompanyament a través de diferents llenguatges artístics com la plàstica, el moviment i el cos, la música, l’escriptura…no per buscar una creació estètica sinó per la recerca d’una expressió del nostre món intern. Mitjançant la creativitat enfortim les relacions amb un/a mateix/a i amb els altres, interrogant les nostres experiències emocionals i així augmentant l’autoconeixement i l’autoconsciència. A partir de l’obra, la creació o experiència, material o corporal, podem expressar-nos i dialogar amb les nostres molèsties, dificultats, conflictes… transformant les experiències i enfortint els nostres recursos propis.

Totes les teràpies poden ser complementaries a altres tractaments o teràpies.

One thought on “Metodologies

  1. Retroenllaç: Acompanyament | Arrelar'T: Espai d'acompanyament, facilitació, formació i tallers

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s